maanantai 23. marraskuuta 2009

Vetisten tilojen alkutoimet

Kodinhoitohuone, wc-tilat ja sauna rakennetaan jakamalla yksi huone osiin. Mietimme useita eri ratkaisuja tilojen järkevään sijoitteluun. Yksi vaihtoehto oli lohkaista osa suuresta eteisestä esim. vessaa varten mutta talon suuri sisäeteinen on niin upea, ettei sitä raaskittu millään pilkkoa. Niinpä tungemme kaikki kosteat tilat samaan huoneeseen ja teemme uudet väliseinät.

Homma alkoi luonnollisesti purkamisella. Seinistä löytyi mielenkiintoista entisajan rakennusmateriaalia. Hirret on päällystetty jonkinlaisella paksulla savisahanpuru-seoksella. Näin on saatu tasainen pohja tapettia varten.

Tässä lähikuvaa hirren päällä olevasta tasoitteesta.

Lattiapäälysteen alta löytyi lankut sekä paljon hiekkaa ja sammalta. Alimmaisena hirttä. Oikealla kuvassa näkyy vielä uuni ja ovet alkuperäisillä paikoillaan.

Nurkasta on purettu uuni. Sen paikalle tulee myöhemmin saunan kiuas. Vasemmalla oleva ovi siirtyy jonkin verran tästä katsottuna vasemmalle. Kuvassa oikealla näkyvää ovea pitää siirtää myös hiukan. Ovien uudelleensijoittelulla saamme kaikki vaadittavat tilat sopimaan paremmin ja tiloista tulee toimivammat.

Oviaukkoa on nyt siirretty vasemmalle (alla oleva kuva). Ovi tulee olemaan kodinhoitohuoneen ovi, josta pääsee saliin. Oviaukon vieressä on vielä peittämättä vanhaa oviaukkoa. Oven vierestä tulee ihan kunnon seinä koko huoneen poikki. Tulevan seinän kohdalla huomaat lattialla pattingin. Kuvassa vasemmassa alanurkassa on vesiputkia odottelemassa vettä tulevaksi.

Kodinhoitohuone on pitkänomainen, ikkunallinen tila ja sen toisesta päästä on käynti sisäeteiseen. Nämä kuvat on otettu tulevan wc:n ovelta ja saunaan vievä lasiovi tulee suunnilleen samalle kohdalle wc:n toiselle seinälle. Oikealla seinällä on ovi (joka näkyy noissa ylemmissä kuvissa) josta tulee käynti vaatehuoneeseen.

Ovia oli alkuperäisessä huoneessa siis hirveät kolme kappaletta + ikkuna ja lopullisessa tilassa niitä on sitten vielä yksi lisää :) Mietimme myös sellaista, että paukaittaisimme jonkun seinän umpeen mutta se olisi rajoittanut liikkumista ja isossa talossa joutuisi kiertämään aikamoisen matkan siirtyessään huoneista toiseen. Nyt vessaan pääsee kahta kautta, kuten kodinhoitohuoneeseenkin ja varsinkin kodinhoitohuonetta tulee varmasti käytettyä ihan läpikulkureittinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti